tiistai 11. helmikuuta 2014

Lahjuksia tuleville vanhemmille

Neuvola, oletettavasta objektiivisesta asemastaan valtion järjestämänä hyvinvointiyhteiskunnan palveluna, toimii ilmiselvästi myös erinomaisena mainostoimintona. Lääkefirmat sponsoroivat neuvolakorttien kannet ja myös monikansalliset yhtiöt jakelevat tuotteitaan auliisti neuvolatätien välityksellä.

Olen kantanut neuvolasta kotiini nyt kolme paketillista tavaraa. Ainahan on mukavaa saada lahjoja, mikäs siinä. Päätin silti ottaa ilon irti ja hiukan analysoida näiden monikansallisten yhtiöiden suomia lahjuksia, joiden ilmiselvä tavoite on saada tulevat vanhemmat kokeilemaan tuotteita ja kuluttamaan niitä vauvan synnyttyä runsain mitoin. Saa nähdä miten tämän mamman kohdalla tämä mainostaminen onnistuu.


Ainun paketti



Ainu valmistaa tunnetusti(tietääkseni) vauvanhoitovälineitä ja pääasiallisesti tuttipulloja. Äidillänikin on tainnut olla kyseisen merkin rintapumppu, jos oikein muistan. Kyseisen merkin lahjalaatikosta löytyi siis näytteitä heidän tuottamistaan vauvanhoitovälineistä, jotka kaikki oletettavasti ovat turvallisia tulevalle perheenjäsenelle. 

Kaiken kaikkiaan paketti on hyvin imetyspainotteinen. Pieni muovinen Medelan tuttipullo ja Ainun silikoniset tuttiosat oletettavasti kuuluvat yhteen. Puhdistuspyyhkeillä voi hinkata mitä haluaa ja niiden ainesosien incikin on positiivisesti kohtuullisen lyhyt. Silti jo eräs pääaineista on kyseenalaisella listalla: Propylene Glycol Medelan voidenäyte sisältää onneksi vain lanoliinia ilman lisäaineita, vaikka näyte onkin melko onnettoman kokoinen pikkulärpäke. MAMin tutti mainostaa olevansa ainakin BPA-vapaa, joten se voidaan lukea positiiviseksi potkuksi paketille söpön sydänkuvion lisäksi. 

Lasipulloista haaveilevana toivonmukaisena täysimettäjänä en mene takuuseen siitä, onko kaikelle paketissa olevalle käyttöä, mutta ehkä ainakin hajusteettomat puhdistuspyyhkeet tulee kulutettua kesän kuluessa. Ja jos tutit osoittautuvat tarpeellisiksi kapistuksiksi, saattaa tämä näytekappalekin päästä käyttöön(ellen löydä huolestuttavaa lisäinfoa tutissa käytetyistä muoveista ennen sitä). Plussaa myös kierrätettävissä olevasta pahvirasiasta, jossa kaikki imettämiseen liittyvät mainokset oheistuotteineen annettiin. 


Liberon paketti



Libero lahjoo tulevia vanhempia vuolaasti runsaan kokoisilla näytteillä. Paketteja selaillessa menin jo sekaisin libressejen ja lego-tarrojen alkuperästä, mutta mielestäni myös ne kuuluivat pakettiin. Kassin avatessa vastaan lehahtaa ihastuttava muovin aromi, kuten myös tutkiessa hämmentävän kyseenalaisesti ommeltua vaunuensilelua. Voisi sanoa, että muovin haju menee päähän. Vaippoja paketissa on ruhtinaallisesti verrattuna aikaisempiin näytteisiin, huikeat 5+9 kipaletta. Toki tulevana kestovaippailijana nämä varmaan tulevat hätävara/reissukäyttöön. Sinänsä näppärää, kun ei tarvitse erikseen olla ostamassa vaippoja niillekään kerroille.

Kosteuspyyhepakettia tutkiessani löysin incistä ainakin yhden kyseenalaisen ainesosan: Phenoxyethanol. Googlettamalla löytyy nopeasti tietoa esimerksiki kyseisen aineen karsinogeeniyhteydestä ja yleisestä kyseenalaisuudesta, joka aineen ympärillä pyörii. Wikipedian tietojen mukaan kyseinen aine voi aiheuttaa ripulia ja pahoinvointia. Ei ehkä siis paras aine imeväisen pyyhkimiseen, varsinkin kun vauvat tunkevat suuhunsä oikeastaan kaiken, varsinkin sormensa joita tällaisilla pyyhkeillä usein pyyhitään. Taitaa siis olla tuotteita sarjassamme ehkä annan jollekin joka tätä uskaltaa käyttää. Sen verran iso muovikannellinen paketti nimittäin on, että roskiin heitettynä päätyisi helposti vain kaatopaikalle vaikeasti hajoavana jätteenä. 

Paketista löytyy lisäksi Liberon vauvaöljy, joka sisältää vain kolmea ainesosaa: rypsiöljyä, tocopherolia(ilmeisesti jonkinasteista E-vitamiinia tms) ja sitruunahappoa. Toki en aivan ymmärrä, mihin vauvaöljyssä tarvitaan sitruunahappoa. Käsittääkseni öljyt kun toimivat mainiosti ihan sellaisenaankin, kuten raskausajan aikana käyttämäni manteliöljy. 

Ja toki paketista löytyy myös kertakäyttöisiä liivinsuojia, näitä kuitenkin vain yksi pari. Itse olen aikeissa käyttää vain kestoliivinsuojia, joita äitini on lupautunut ompelemaan saumurillaan pul-kankaasta ja bambufroteesta. Mutta mistä sitä ikinä tietää, jos nuo vaikka tulisivat käyttöönkin. Ehkä ne sopivat paremmin pitsihepeneiden alle tai muuta vastaavaa.

Koko komeuden kruunaa toki klassikoksi muodostunut Libero-kerholaukku. Näitä näkee säännöllisesti myös erinäisillä kirpputoreilla ihmisten koittaessa päästä kasseista eroon. Vinkkinä Liberolle voisin antaa, että laukut voisi valmistaa vaikka luonnonmukaisemmista materiaaleista(niinkuin toki muutkin tuotteenne köh) tai edes käyttää monikansallisen yhtiön budjettia useampaan makuun sopivamman kassin luomiseen. Kirkuvan vihreä Libero-kassi kun tuntuu useimmiten päätyvän ennemminkin ongelmajätteeksi kuin todelliseen käyttöön, vaikka se sitä käyttävillä(joita olen aika harvoin nähnyt) toimiikin melko huomiota herättävänä mainoksena.

Pampersin paketti



Avatessani Pampersin pakettia, oloni oli hiukan koominen. Kyljessä onnitellaan uudesta perheenjäsenestä ja mainostetaan paketin sisältävän turvallisia tuotteita. Ensimmäisenä silmiini paketista kuitenkin pistää Head & Shouldersin matkakokoinen mainosputeli. Tämäkö nyt on vauvan päänahalle sopivaa? Oma kokemukseni kyseisestä tuotteesta ei ole erityisen hellävarainen, eikä vauvojen iholle muutenkaan suositella kummemin shampoota ensimmäisten elinvuosien aikana, saatika sitten markettishampoota kaikkine herkullisine hilseenhoitolisineen. En löytänyt paketista myöskään mainosta, jossa asiaa olisi selvennetty. Ehkä oletuksena toisaalta on, että raskaana olevilla naisilla tai vasta synnyttäneillä äideillä on hilsettä. Tai sitten vauvan läsnäolo saa edes jonkun perheenjäsenen pään hilseilemään. Itse hoidan hilseeni kuitenkin mieluummin muilla tuotteilla. Taas yksi tuote eteenpäin annettavien kassiin siis.

Paketista löytyy myös Oral-B:n hammastahnanäyte, joka ei taaskaan ole vauvoille suunnattu tuote. Toki putkilo on näppärän kokoinen sairaalaan menemistä varten, ja mukana tulee myös plakista kertova infolappunen, joka selventää hammastahnan sopivuutta erityisesti aikuisille jotka lasta hoitavat. Tässä suhteessa erehtymisen riski on olematon.

Suuren huomion paketissa vie Lindexin mainosnivaska tai lehtiö, miksi sitä nyt tarkemmin kutsuisikaan. Mukana tulee myös pari alennukseen oikeuttavaa etukuponkia ja lisäkylkiäisenä laatikon pohjalta löytyvät pikkuriikkiset luomupuuvillasukat. Ainakin siis jotakin varmasti käyttöön menevää(vaikka ne ovatkin raidalliset). Toki myös -30 % alennukseen kertaostoksesta oikeuttava kuponki voi tulla käyttöön, Lindexillä kun on melkoisen söpöjä tuotteita. Esimerkiksi uusi Tove-Muumi-mallisto on aikasen symppis.

Mukana tuleva Fisher Pricen leijonalirpake on asteen verran hämmentävä. Toki vauvat ilahtuvat pienistä asioista, mutta silti kirjailtu littana leijonanelu ilman lisävirikkeitä on hyvin yksinkertainen. Toisaalta lelussa ei ole ainakaan irtoilevia muoviosia tai muuta häiritsevän huolestuttavaa.

Minulle ennestään tuntemattoman lääkefirma Mylanin nenätipat voivat myös osoittautua hyödyllisiksi matkan varrella, niissäkään kun ei ilmeisesti ole erityisemmin lisä- tai muita vaarallisia aineita.

Natusan on osallistunut pakettiin pienellä mainoskassillaan, joka sisältää parin liivinsuojia sekä vauvaöljyä ja kylpyainetta. Mineraaliöljyjen ollessa läsnä jo öljyssä taidan nämäkin tuotteet laittaa kiertoon rohkeammalle. Kyseiset öljyt kun siis ovat fossiiliperäisiä raakaöljyteollisuuden sivutuotteita, jotka vain käytännössä tukkivat huokoset ja saavat ihon riippuvaiseksi öljystä. Toki suhteellisen näppärän kokoinen kassi sekä liivinsuojat voivat päätyä myös omaan käyttööni.

Pampers itse muisti tulevaa perhettä kahden vaipan näytteellä.

Paketti kokonaisuudessaan annettin isona pahvilaatikkona, jonka saa myös vietyä näppärästi pahvinkeräykseen. Lisäksi pakettiin oli laitettu erinäisiä mainoksia, joten tämä sekalainen kimara on ilmiselvästi koottu kasaan halukkaiden mainostajien voimin pelkästään Pampersin oman edun ajamisen sijaan. Toki en jaksanut alkaa googlettelemaan jokaisen pakettiin osallistuneen firman omistajuussuhteita, hyvin mahdollista on että kaikki ovat peräisin samasta emoyhtiöstä kuten nykypäivänä on tapana. 


Yhteenvetona voisin sanoa, että aika monta turhaketta neuvolastakin annetaan. Toki jokainen vanhempi tekee omat päätöksensä lapsillaan käytettävistä tuotteista, mutta neuvolan ollessa eräänlainen luottotaho monien vanhempien silmissä voidaan tällainen mainostaminen nähdä myös hyvin kyseenalaisena. Eri asia olisi, jos paketteja jaettaisiin liikkeissä tai messuilla, mutta näytteiden tullessa terveydenhuollon jakelemana mainonta on ehkä liiankin tehokasta. Varsinkin kun joukosta löytyy tuotteita, jotka voivat olla lapsille täysin sopimattomia. Toisaalta paketteja vain jaetaan eikä niitä erityisemmin ainakaan omalla kohdallani hehkutettu, vaan pikemminkin mainittiin tuotteiden olevan vain mainoksia.

Itselläni omaan käyttööni jäävät todennäköisimmin luomupuuvillasukat, suolanenätipat, hammastahna(vaikka luonnonmukaisempaan olen tämänkin tuotteen kohdalla siirtynyt), lanoliini-voidenäyte, libressen siteet jälkivuotoja ajatellen sekä toki matkojen tai muiden vastaavien tilanteiden varalta vaippanäytteet. Aion kokeilla myös liivinsuojia testimielessä, jos vaikka pitäisin vertailun näiden ja kestoliivinsuojien välillä. Tuttipullojen käyttöä en osaa varmaksi sanoa, mieluummin kun kuitenkin pakon edessä käyttäisin vain lasisia pulloja. Leluista Liberon antama haisi niin muoville, etten tohdi sitä lapselleni antaa, mutta Fisher Pricen littanasta lirpakkeesta en osaa vielä varmaksi sanoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti